ПОПУЛЯРНА ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА ДОПРИНАСЯ ЗА РИСК ОТ СЪРДЕЧНОСЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Изследователи от Кливланд в САЩ посочиха опасност на популярната хранителна добавка ниацин или витамин B3. Според резултати от изследване, публикувано в списание Nature Medicine, продуктът за разграждане ниацин е свързан с риск от сърдечносъдови заболявания.

Експертите са показали, че съединението 4PY, което се получава при разграждане на излишния ниацин в организма, провокира възпаление, което уврежда кръвоносните съдове и с времето води до атеросклероза. При това ниацинът е много разпространен компонент на западната диета, защото в продължение на десетилетия продукти като брашно, зърнени храни и овесени ядки са обогатявани с него, за да се предотвратят заболявания, свързани с дефицит на хранителни вещества.

Ниацинът е един от първите препарати, предписвани за понижаване на LDL или „лошия“ холестерол. Проучвания обаче показват, че ниацинът е по-малко ефективен от други препарати за понижаване на холестерола и е свързан с редица други негативни ефекти.

Специалистите препоръчват пациентите да се консултират с лекар, преди да приемат такива хранителни добавки и да се съсредоточат върху диета, богата на плодове и зеленчуци, като избягват излишни въглехидрати.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*