МОЗЪЧЕН ПЕЙСМЕЙКЪР МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТЕЖКА ДЕПРЕСИЯ

Американски специалисти тестват метод за дълбока мозъчна стимулация като лечение на хора с тежка депресия, предаде БТА, цитирайки Асошиейтед прес.

Лечението е одобрено за болести като Паркинсон и епилепсия. Много лекари и пациенти се надяват скоро то да стане по-широко достъпно и за депресия. При него пациентите получават насочени електрически импулси, нещо като пейсмейкър за мозък. Все повече изследвания са обещаващи, макар и две големи изследвания да не показаха предимства при използването на дълбока мозъчна стимулация за депресия. Американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата се съгласи да ускори разглеждането на искането на института „Абът“ за използването на метода при пациенти с депресия, която не се поддава на лечение.

Някои лекари са скептично настроени и изтъкват възможни усложнения като кървене, инсулт или инфекция след интервенцията.

Емили Холънбек е сред доброволците, подложили се на лечението. Тя е живяла с тежка повтаряща се депресия дълго време и съзнавала, че това може да я убие. Баща й и майка й са се самоубили. Затова била склонна да прибегне до нещо крайно – да ѝ имплантират електроди в мозъка за експериментално лечение в Центъра за невромодулация към болницата „Маунт Синай“. При нея то помогнало, като ефектът бил почти незабавен.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*