Д-р Ралица Панчева: НЕЛЕКУВАНАТА АРТЕРИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ МОЖЕ ДА ЗАСЕГНЕ ЦЕЛИЯ ОРГАНИЗЪМ

Снимка: edazdrave.bg

Д-р Ралица Панчева е завършила медицина със „Златен Хипократ“. Работи като главен асистент в клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“. Специалист – кардиолог.  Притежава европейска диплома по кардиология от Европейското дружество по кардиология (ESC). Има много участия в национални и международни симпозиуми по кардиология.

По данни на СЗО около 1,28 милиарда души по света страдат от високо артериално налягане. Какви са причините?

Основно са свързани с начина на живот. Естествено, голямо значение имат фамилната обремененост и наднорменото тегло – проблем, който нараства и все повече засяга младите хора. Сред другите причини са обездвижването, вредности като алкохол и тютюнопушенето, нездравословната храна, фаст фууд, храна, богата на мазнини, на захар, липсата на достатъчно сън, както и прекомерният стрес във всекидневието. Всички тези фактори в комбинация предразполагат за развитие на високо артериално налягане и все повече възрастовата граница се измества надолу. Аз имам 30-годишни пациенти, които вече провеждат антихипертензивна терапия.

Вярно ли е, че в много от случаите причините за артериална хипертиния остават неизвестни?

Вярно е. В около 10 процента от случаите се касае за вторична хипертония, тоест хипертония, обяснена от някакво друго заболяване – ендокринологично, бъбречно, съдово. В останалите случаи се говори за идиопатична хипертония. Тя се дефинира като есенциална хипертония, тоест няма някакво подлежащо заболяване, което да я предизвиква.

При какви стойности може да се говори за високо артериално налягане?

Високо артериално налягане обикновено се дефинира, когато систолното е повишено над 140  mmHg, а диастолното – над 90 mmHg. Високо нормално се водят стойности, които са между 130 и 140 за систолно и 85 – 90 за диастола.

Какви са симптомите?

При различните хора те са различни. По-голяма част от тях се оплакват от тилно главоболие. Има пациенти, които идват при нас по повод неясен задух, умора. Други се оплакват от болки, стягане в сърдечната област. Голяма част от пациентите нямат никакви симптоми, което е много притеснително, защото човекът може така да живее дълго време, без да разбере, че има повишено артериално налягане.

Какви могат да бъдат последствията от една артериална хипертония?

Хипертонията е заболяване, което засяга целия организъм. Последствията могат да бъдат увреждане на бъбреци, мозъчни промени, промени в очите. Тя спомага и за атеросклерозата на съдовете. Може да се развие сърдечна недостатъчност. Едно нелекувано повишено артериално налягане генерално може да засегне целия организъм.

Какво е лечението?

Ако пациентът не е високорисков, няма придружаващи заболявания, може да се опита с промяна в начина му на живот – намаляване на стреса, коригиране на теглото, повишаване на физическата активност, промени в начина на хранене. При млади пациенти може да се даде отсрочка до шест месеца, в които чрез тази промяна да се регулират стойностите на артериалното налягане. Иначе хипертонията е едно хронично заболяване, което налага да се провежда терапия с подходящи медикаменти, които се приемат в дългосрочен план и контролират артериалното налягане в оптимални стойности.

Какво представлява т. нар. ренална денервация?

Реналната денервация е една процедура, при която с помощта на катетър в бъбречните артерии посредством ултразвук или радиочестотна енергия и използване на невротоксичен агент се разрушават нервни окончания около бъбреците, които спомагат за повишеното артериално налягане. Все още тази процедура не е приета като утвърден метод, който се използва за лечение на артериална хипертония.

Неотдавна учени обявиха, че експериментална инжекция веднъж на шест месеца вещае пробив в лечението на артериалното налягане. Може ли тази терапия да стане приложима в скоро време?

Това е все още в рамките на клинично проучване. В момента се провеждат клинични изпитвания с различни видове молекули, но все още нито едно от тях не е влязло на пазара.

Как високото артериално налягане по време на бременност се отразява на плода?

Не са малко случаите на този проблем по време на бременност. Голямо значение има и прекомерното наддаване на килограми, както и факта, че жените в последно време забременяват на една по-напреднала възраст. Високото артериално налягане, ако не се контролира по време на бременността, може да повлияе негативно както върху плода, така и на майката. По отношение на плода повишеното артериално налягане на майката води до недобро кръвоснабдяване и нарушен разтеж на плода, при тежки случаи той може и да загине или да се наложи да бъде роден преждевременно. При майката недобре контролираното артериално налягане може да доведе до отлепване на плацентата, мултиорганна недостатъчност, развитие на ДИК синдром.

Как е правилно да се измерва артериалното налягане?

В седнало положение, след пет минутен покой, в спокойна обстановка. 30 минути преди това човек не трябва да е консумирал храна и да не е пушил. Краката не трябва да са кръстосани, а да опират плътно на пода, гърбът трябва да е подпрян. Желателно е да се използват апарати за кръвно, на които маншетът да се поставя на мишницата – 1-2 сантиметра над лакътната ямка. Пациентът не бива да говори и да се движи, докато се измерва артериалното налягане. Ръката трябва да бъде на нивото на сърцето и подпряна на опора. Провеждат се три измервания през една-две минути. Взема се средно аритметично от втора и трета стойност.

Има ли точно фиксирано време за приема на медикаментите за високо артериално налягане?

Най-добре е пациентът да се ръководи от препоръката на кардиолога. Тъй като при някои хора лекарствата се назначават предимно вечер, когато проблемът с високите стойности е през нощта. При други – сутрин. Важното е сутрин медикаментите да се приемат веднага след събуждане. Често пациенти допускат грешка – стават, закусват и едва към 10:00 часа се сещат за лекарството. А едно такова забавяне води до регистриране на по-високи стойности на артериалното налягане.

Напоследък проблемът с високото артериално налягане при децата е често срещан. На какво се дължи това и какво ще посъветвате родителите на такива деца?

Пак основно на наднорменото тегло и нездравословното хранене. Проблем е, че децата вече не играят навън, а стоят вкъщи пред телевизора или компютъра. Гледат прекалено много екрани, лягат си късно. Всичко е свързано с начина им на живот.

Съветът ми към родителите е на първо място да създадат здравословни навици на тяхното дете. В случай на регистриране на повишено артериално налягане – да се обърнат за консултация към специалист, за да се изключат някакви вторични заболявания, които могат да са причина за високото артериално налягане. Тъй като всяко едно заболяване трябва да се лекува своевременно. При изключване на хипертония, причинена от конкретно заболяване – да се стимулират децата към по-здравословен начин на живот.

Екатерина Димитрова

Четете още – интервю с д-р Ралица Панчева за сърдечната недостатъчност

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*