ПРОМЯНА ВЪВ ФОРМАТА НА ИЗПРАЖНЕНИЯТА МОЖЕ ДА Е СИГНАЛ ЗА РАК НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО

Процентът на заболелите от рак на дебелото черво нараства значително от 90-те години на миналия век, подчертава онкологът д-р Майкъл Чекини от Центъра за стомашно-чревни заболявания в Yale Cancer Center. Точната причина все още не е известна, но експертите смятат, че това е свързано с начина на живот и околната среда.

Промяна във формата на изпражненията може да означава развитие на колоректален рак, посочва онкологът. Според него това е малко известен симптом, коментира Чекини пред изданието HuffPost. Специалистът отбелязва, че ако дебелината на изпражненията е намаляла до обема на молив, това е тревожен сигнал. Обикновено това се случва, ако туморите са в края на дебелото черво или ако покриват цялата вътрешност на дебелото черво и стесняват пространството, пред което преминават изпражненията.

Появата на такъв симптом е сигнал за незабавна консултация с лекар, препоръчва онкологът. А сред по-честите признаци за рак на дебелото черво са кръв в изпражненията и болки в корема.

Майкъл Чекини призовава хората над 45 години да извършват редовни профилактични прегледи за колоректален рак. Особено внимателни трябва да са тези, които имат хронични чревни заболявания или фамилна обремененост от рак на дебелото черво.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*