РЕДОВНИТЕ УПРАЖНЕНИЯ НАМАЛЯВАТ РИСКА ОТ ДИАБЕТ

Промените в начина на живот и повишената физическа активност са най-оптималните варианти за пациентите за профилактика на предиабет и захарен диабет тип 2, смятат немските изследователи Кристоф Кониц, Леон Швенсфайер, Ханс-Георг Предел и Кристиан Бринкман. Техните изводи са публикувани в Nutrients.

Учените са анализирали няколко проучвания, включващи стотици хора на различна възраст с предиабет или диабет тип 2. Изучавайки данните, изследователите са открили лесен начин за намаляване на риска от развитие на тези заболявания – редовни спортни занимания. Според тях основните отключващи фактори за развитие на захарен диабет са повишеният апетит и неправилното хранене, вследствие на които се стига до наддаване на тегло. А и пълните хора са много по-склонни да развият това заболяване отколкото слабите.

По време на експеримента учените също са установили, че апетитът намалява след редовни интензивни упражнения за издръжливост или остава на нормални нива обикновено в продължение на три часа след тренировка. Също така чувството на глад намалява при тези, които се занимават с аеробика. При участниците в групата, занимаваща се с комбинирани тренировки, апетитът се нормализира след шест месеца, посочват изследователите.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*