Д-р Димитър Стоянов: НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО И НЕПРАВИЛНА ДИЕТА МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ЖЛЪЧНОКАМЕННА БОЛЕСТ

Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Д-р Димитър Стоянов е лекар асистент в отделението по гастроентерология на клиниката по пропедевтика на вътрешните болести към УМБАЛ „Александровска“ – София. Гастроентеролог с над 12-годишна медицинска практика. Сертифициран е за горна и долна ендоскопия и абдоминална ехография. Редовно участва в международни симпозиуми и конгреси у нас и в чужбина.

Какво представлява холелитиазата или позната също като жлъчнокаменна болест?

Холелитиазата е натрупване на конкременти в жлъчния мехур. Така се променя съотношението на различните вещества, които се съдържат в жлъчката, жлъчния сок. Някои от тези вещества превалират и тяхното производство е доста повече отколкото тяхното разтваряне. В резултат на това са образуват агрегати от кристали, които са предшественик на конкрементите.

Какви са причините за образуване на камъни в жлъчния мехур?

Рисковите фактори за образуване на камъни в жлъчния мехур са наднорменото тегло, женският пол, неправилната диета, бременността, приемът на различни медикаменти, някои контрацептиви, които се вземат от много жени, както и силно изразена наследственост.

А рязката промяна в теглото може ли да доведе до холелитиаза?

Например след бариатрична хирургия, която сега е доста разпространена (поради редукция на значително количество тегло), има голяма опасност да се образуват камъни в жлъчния мехур.

Какви видове камъни има?

По начина, по който се образуват, камъните биват холестеролови, билирубинови и смесени. Най-честите от тях са холестероловите, които са свързани с наднорменото тегло, с диетични грешки и с наследственост.

Какво са симптомите на холелитиазата?

Холелитиазата минава през различни етапи. Има фаза, в която се образуват камъните, безсимптомна фаза, симптомна фаза и накрая – усложнена фаза. Жлъчната колика е характерна за симптоматичната фаза. Тя представлява тъпа болка в дясното подребрие, която може да отива назад към гърба и най-често – към дясната скапула. Тази болка е постоянна, но с различна продължителност и най-често се случва след диетична грешка.

Дайте пример за диетична грешка!

Ако човек знае, че има камъни в жлъчката и консумира мазни храни, в резултат на това жлъчката се контрахира. Наличието на по-голям камък може да доведе до запушване, разтягат се стените на жлъчния мехур и това предизвиква болката.

Оказва ли холелитиазата влияние върху други органи в тялото?

Ако камъкът излезе от жлъчния мехур и се запуши общият жлъчен канал или т. нар. дуктус холедохус, могат да бъдат засегнати черният дроб и панкреасът и това да доведе до различни усложнения. Тогава по спешност трябва да се извърши ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография, при която с помощта на ендоскоп се прониква в жлъчните пътища и може да се направи дезобсструкция от този камък. Другият вариант е да се постъпи оперативно. Много често се случва камъкът да премине и през папилата и да излезе в тънкото черво, като тогава не се налага допълнително лечение.

Какви други усложнения могат да настъпят?

Най-честото усложнение е острият холецистит. Може да се стигне до остър панкреатит, да се получи възпаление на черния дроб.

Как се поставя диагнозата?

Често холелитиазата се открива случайно, когато на пациента се извършва ехография на абдоминални органи по друг повод. При пациенти, при които вече има симптоми, отново се прави ехография. Златният стандарт за оценка на жлъчните пътища е ядрено-магнитен резонанс.

С какво може са се обърка?

Понякога болката може да бъде в епигастриума и да се обърка с гастрит. При всички положения трябва да се изключи инфаркт на миокарда, защото е доста по-спешно състояние отколкото жлъчната колика.

Какво е лечението?

Ако холелитиазата се открие случайно, хирурзите препоръчват да се обмисли отстраняване на жлъчния мехур – да се извърши холецистектомия. Доста често чрез лапароскопска операция се премахва жлъчният мехур. При някои пациенти, дори и да нямат симптоми, се препоръчва отстраняването му. Например такива със сърповидноклетъчна анемия, с диабет, с цироза. Естествено, при част от пациентите се налага отворена операция.

Каква диета трябва да спазват хората с такъв здравословен проблем?

Да избягват мазнините от всякакъв произход. При нас много често идват пациенти, на които някой им е препоръчал да пият зехтин, за да може жлъчният мехур да се контрахира и тези камъни да бъдат изхвърлени от него. Това е изключителна грешка, защото, ако те попаднат в жлъчните пътища и ги запушат, става много по-сложно, отколкото ако е запушен само жлъчният мехур. Пациентите трябва да ограничат максимално консумацията на сладолед, шоколад, особено жълтъците на яйцата, които провокират контрахирането на жлъчния мехур.

След като се отстрани жлъчният мехур, диетата променя ли се?

Пациентите с отстранен жлъчен мехур трябва да се пазят повече. Много често след изваждането му оплакванията изчезват, но при някои хора продължават и персистират. В такива случаи се налага постоянна диета. Не бива да се забравя, че жлъчката участва в храносмилането, а вече я няма. Затова, освен мазното, трябва да се избягват и храни, които дразнят стомаха.

Какво ще посъветвате хората с такъв здравословен проблем?

Задължително е всеки да прави профилактични ехографии поне веднъж годишно. В направлението за гастроентеролог по НЗОК влиза и извършване на абдоминална ехография. За целта пациентът не трябва да е консумирал храна и кафе поне 6 – 7 часа преди изследването, ако няма възможност да е на гладно

Кога може да се получи рак на жлъчния мехур?

Ракът на жлъчния мехур представлява злокачествено заболяване, което, ако не се диагностицира на време, може да има фатални последици. Той най-често възниква при хора над 60-годишна въраст, като камъните в жлъчния мехур, полипите и персистиращите инфекции на мехура увеличават риска от развитието му. Трябва да отбележим още, че при големина на камъните над 20 милиметра с всеки 10 милиметра се увеличава рискът от развитие на карцином на жлъчния мехур.

Екатерина Димитрова

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*