ГЕРМАНСКИ УЧЕНИ ОТКРИХА НЕОЧАКВАНА ПРИЧИНА ЗА НОЩНИТЕ ИНСУЛТИ

Учени от центъра „Хелмхолц“ в Мюнхен са направили проучване, което изследва връзката между инсулта и метеорологичните условия. Резултатите от работата им са публикувани в European Heart Journal.

Експериментът е продължил петнадесет години – от 2006 до 2020 г. Учените са извършили мащабен анализ, в който внимателно са проучили 11 037 клинични случаи на инсулт, диагностицирани през топлите месеци – от май до октомври. Всички необходими данни са им предоставени от университетска болница в Аугсбург.

Експертите също така са взели предвид почасовата температура през нощта, относителната влажност и барометричното налягане. Всичко това са получили от местната метеорологична станция.

В резултат на това учените са стигнали до извода: горещите нощи стават провокатори на инсулт. Освен това, колкото по-висока е температурата на въздуха, толкова повече нараства рискът от съдов инцидент, казват експертите.

На особен риск са подложени възрастните хора и жените. Рискът от инсулт може да се увеличи с до 7%. Именно след горещи нощи в клиниките най-често се диагностицира тази патология.

Експертите също са установили, че в особено горещи години общата статистика на инсултите сред населението също се е увеличила. Поради температурни промени са регистрирани средно 33 допълнителни случая. Те предполагат, че ако не са били метеорологичните условия, хората може би не биха се сблъскали с този проблем.

При това през нощта не е задължително да бъде прекалено горещо, посочват експертите. Достатъчно е само температурата да надвишава 14,6 градуса по Целзий. В такива случаи нощта вече се счита за „тропическа“, за организма е трудно да се адаптира към такива условия, качеството на съня на човека се влошава и страда общото благосъстояние

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*