ЗАПОЧВАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА У НАС

От 17 до 21 юни 2024 г. в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в областните градове на страната ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза, съобщиха от здравното министерство. Прегледите са част от кампанията „Седмица на отворените врати”, която се организира в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата на Министерство на здравеопазването, чиято цел е намаляване заболяемостта от туберкулоза в страната.

Инициативата се реализира от 2009 г. съвместно с регионалните здравни инспекции, лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза и неправителствени организации. През годините кампанията доказа своята ефективност за повишаване на обществената информираност относно заболяването чрез предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, както и за ефективната им превенция.

В рамките на „Седмица на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Министерството на здравеопазването ежегодно осигурява финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи и втори ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, както и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.

В УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив инициативата ще се проведе от 17 до 21 юни от 08:00 до 13:00 часа в отделението по фтизиатрия, което се намира до клиниката по инфекциозни болести на лечебното заведение.

А в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ АД, Смолян от 24 до 28 юни между 08:00 и 15:00 часа в дните понеделник, сряда и четвъртък, а от 13:30 часа – във вторник и петък, ще се извършват безплатните медицински консултации, съобщиха от лечебното заведение.

По данни на Световната здравна организация през 2022 г. около 10.6 милиона души в световен мащаб са се разболели от туберкулоза, а 1.3 милиона са починали. В Европейския регион на СЗО са регистрирани приблизително 229 000 нови и рецидивиращи случаи на туберкулоза.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*