ЛЕКАРИ ОТ „МАЙЧИН ДОМ“ СПАСИХА РОДИЛКА С ТЕЖЪК ХРОНИЧЕН ДЕФИЦИТ НА КРЪВНИ КЛЕТКИ

30-годишна жена от Угърчин в изключително тежко състояние беше транспортирана по спешност от Университетската болница в Плевен в СБАЛАГ „Майчин дом“. Тя е с хронично заболяване панцитопения, свързано с намалено производство на всички кръвни клетки – еритроцити, левкоцити и тромбоцити, съответно и с невъзможност за кръвосъсирване, съобщиха от СБАЛАГ „Майчин дом“ .

Заболяването е диагностицирано през 2012 г. и е било причина за един спонтанен аборт и няколко поредни абразии поради кървене и влошаване на състоянието на бременната.

В момента на постъпване в „Майчин дом“ пациентката е с контракции и с начално разкритие.

„Веднага направихме консултация с хематолог. Тромбоцитите ѝ бяха с критично ниво 40 и с препоръчително поне 80. При нея кръвните клетки са с много кратък живот, дори след вливането на кръвните продукти, в рамките на 10-12 ч., организмът отново ги унищожава. А ние не можем да вливаме непрекъснато. Все пак успяхме да вдигнем тромбоцитите до някакво ниво и да ги задържим. И тъй като раждането беше вече в ход и поради седалищно предлежание (положение, при което бебето е позиционирано с главата нагоре към матката и с краката – насочени към родилния канал), трябваше да бъдем максимално бързи в изваждането на бебето“, разказа д-р Любомир Джеро – извършил родоразрешаването.

Той обясни, че гестационният период – 34 г. с., и завършената кортикостероидна профиолактика за белите дробове на бебето са благоприятствали родоразрешаването. Бебето е с тегло 2 кг и за него се грижат неонатолозите в клиниката по неонатология в „Майчин дом“. Майката  се чувства добре.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*