Диетолози от САЩ посочиха ползите и недостатъците на сладоледа пред „Дейли мейл“, предаде БТА.
В сравнение с други десерти сладоледът е по-богат на калций и протеини. Той съдържа също оптимално количество мазнини и не предизвиква силни „скокове“ на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.
Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12 процента от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. А калцият е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите.
Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция – приблизително същото количество, колкото в едно яйце.
Експертите отбелязват още, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.
Според диетолозите обаче със сладоледа не трябва да се прекалява. Въпреки очевидните му предимства пред други десерти, количеството захар в леденото лакомство остава високо.
Коментари