РЯДКА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЛАРИНКС ПОМОГНА НА ПАЦИЕНТ С РАК ДА ПРОГОВОРИ ОТНОВО

Мъж от Масачузетс, САЩ, може да говори отново, след като хирурзи са отстранили засегнатия му от рак ларинкс и са го заменили с донорски в новаторско изследване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Трансплантациите на ларинкс са изключително редки и обикновено не са опция за хора с активен рак. Марти Кедиън е едва третият човек в САЩ, на когото някога е правена пълна трансплантация на органа. Другите случаи отпреди години са заради наранявания. Той е и един от малкото, за които се съобщава в световен мащаб.

Хирурзи от клиниката „Мейо“ в Аризона са предложили на Кедиън трансплантацията като част от ново клинично изпитване, насочено към това потенциално променящата живота операция да стане достъпна за повече пациенти, включително за такива с рак – най-честата причина за загуба на ларинкса.

Кедиън се бори със заболяването от десетилетие.

„Хората трябва да запазят гласа си“, казва 59-годишният пациент пред Асошиейтед прес четири месеца след трансплантацията – все още звучащ дрезгаво, но в състояние да поддържа едночасов разговор. „Искам хората да знаят, че това може да се направи“.

Мъжът с вълнение си спомня първия път след операцията, когато се обажда по телефона на 82-годишната си майка и тя може да го чуе. „Това беше важно за мен, да говоря с майка ми“, казва той.

Изследването е малко – в него ще бъдат включени само още девет души. То обаче може да научи специалистите на най-добрите практики за тези сложни трансплантации, така че един ден те да могат да бъдат предлагани на повече хора, които не могат да дишат, да преглъщат или да говорят самостоятелно заради увреден или хирургически отстранен ларинкс.

Експерти отбелязват, че изследването в „Мейо“ е от ключово значение за превръщането на трансплантациите на ларинкс в реална възможност.

Още по темата

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*