Има определени храни, които задължително трябва да бъдат включени в диетата на човек, за да се предотврати сърдечносъдово заболяване, посочват специалисти. Ето някои от тях.
Мазните риби (херинга, пъстърва, скумрия и сьомга) са източник на омега-3 мастни киселини. Те понижават нивата на липидите в кръвта. Затова е желателно консумация на риба един-два пъти седмично.
Домати, зеле, банани, нарове, сушени кайсии, сушени сини сливи и стафиди са източници на витамини, микроелементи (калий, магнезий) и растителни фибри. Тези продукти също се отразяват благоприятно на сърцето.
Чесънът като естествен антиоксидант и понижаващ холестерола също е много полезен за сърцето.
Елдата и оризът също помагат за премахване на „лошия“ холестерол (LDL) от организма, като по този начин намаляват отлагането на плаки в кръвоносните съдове. А елдата също е и пълноценен източник на желязо.
За предотвратяване на сърдечносъдови заболявания е препоръчително и да се ограничи консумацията на захар и въглехидрати, както и да се ограничи солта (по-малко от пет грама на ден).
Коментари