РАЗРАБОТЕН Е МЕТОД ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА УНИВЕРСАЛЕН БЪБРЕК ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ

Учени от Кембриджкия университет във Великобритания са разработили метод как да променят кръвната група на донорските бъбреци на универсална, което ще помогне да се получават повече органи за трансплантация. Това съобщава The Guardian.

Изследователите са използвали нормотермична перфузионна машина – устройство, което се свързва с човешки бъбрек, за да пренесе наситена с кислород кръв през органа, за да го запази по-добър за бъдеща употреба. В експеримента машината е използвана за промиване на донорския орган с кръв, съдържаща специален ензим. Това позволява да се премахнат антигените, покриващи кръвоносните съдове на бъбрека и служещи като маркери за кръвната група на донора.

В резултат на това бъбрекът става кръвна група 0, известна като групата, която е универсален донор за даряване на кръв. Преобразуването е завършено няколко часа след началото на перфузията.

Новият метод ще помогне да се увеличат шансовете за успешна трансплантация, но учените тепърва ще тестват реакцията на органа към различни кръвни групи.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*