Д-р Наталия Темелкова: ЗАБОЛЯВАНИЯ НА БЪБРЕЦИТЕ И ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ОСТЕОПОРОЗА

Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Д-р Наталия Темелкова е ендокринолог в УМБАЛ „Александровска“ – София. Тя е с над 35-годишна медицинска практика, от които над 20 години работи активно в областта на остеопорозата. Редовно участва в различни международни симпозиуми и конгреси по ендокринология. Има лиценз от ISCD (Международната организация по клинична дензитометрия).

Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е костно-метаболитно заболяване, което се характеризира с ниска костна плътност и повишена чупливост на костта. В резултат на промени в костта тя се чупи при минимална травма, тоест падане от собствен ръст.

Какви са причините за развитие на остеопороза?

Остеопорозата, освен че е хронично, е и доста комплексно заболяване. Първият рисков фактор за развитието ѝ е генетиката. Менопаузата при жените рязко ускорява костната загуба и ги прави по-уязвими към това заболяване, тъй като те първично имат изградена малко по-ниска костна маса от мъжете и относително по-рано започва загубата. Затова по-често жени страдат от остеопороза. Ранната менопауза е значим рисков фактор. Много заболявания и лекарства също могат да повлияят развитието и ускоряването на този процес. Основно – дълготрайно лечение с кортикостероиди, някои от заболяванията на бъбреците, които водят до влошаване на бъбречната функция. Заболяванията на щитовидната жлеза, продължителен прием на антиепилептични медикаменти, антидепресанти, противосъсирващи медикаменти и такива против повишена стомашна киселинност допринасят за ускорена костна загуба.

А наднорменото тегло рисков фактор ли е?

Затлъстяването и остеопорозата са много значими проблеми на съвременното общество. И двете увеличават заболеваемостта и смъртността. В миналото затлъстяването се приемаше за протективен фактор, но се установяват връзки  между двете състояния, които подкрепят обратното становище. Голяма част от хората с наднормено тегло имат и диабет, а той е от заболяванията, които правят костите по-чупливи.

Вегетарианците и веганите по-склонни ли са да развият остеопороза?

Костната плътност и доброто костно здраве, което се изгражда още в младостта (около 25 години за момчетата и 22-23 години за момичетата), са свързани с достатъчен калциев витамин D внос и добра физическа активност. От тази гледна точка веганите и вегетарианците имат известен дефицит на внос на млечен белтък, на калций, защото много малко от растенията съдържат калций. А отделно храните, богати на фибри, извличат калция от стомашно-чревния тракт, така че там е нужно да има повече калциев внос. На този етап се приема, че тази група  има по-висок риск от развитие на  остеопороза и фрактури.

Какви са симптомите?

Реално симптоми няма. Остеопорозата я наричат „тихия крадец“. Затова тя много пъти се установява на един по-късен етап, когато вече има счупвания. Защото остеопорозата не боли. Тя е процес на по-лесно счупване, както посочих вече – от минимална травма при падане от собствена височина. При катастрофа или падане от високо всеки може да получи фрактура, но тя е поради друга причина.

Колко вида остеопороза има?

Основно са два вида. Постменопаузална – тоест след спиране на цикъла и сенилна – която обхваща мъже и жени, над 65-годишна възраст. Има и по-редки случаи на остеопороза, свързани с прием на медикаменти на млада възраст, след раждане.

Какви изследвания се правят, за да се постави диагнозата?

Основното изследване за доказване на остеопорозата е измерване на костната плътност или така наречената DXA (двойно енергийна хикс рентгенова абсорбциометрия). При това изследване се измерват четири лумбални прешлена и бедрената шийка. Те дават информация за калциевото съдържимо на костта. Съществуват и други различни методи. Може да се направи рентгенова диагностика на остеопорозата, рентгенова диагностика на счупванията, в резултат на остеопороза, което е само промяна във височините на прешлените, без това да е разцепване на костта, както повечето хора си представят. Така че доста хора имат смачкване на прешлените от остеопороза, без да са разбрали дори. Тогава рентгеновата снимка би била полезна. При различни други образни изследвания като скенер и ядрено-магнитен резонанс такива деформации или счупвания също могат да се установят. Има и ултразвуков метод за изследване на костната плътност, който за съжаление няма никаква почти повторяемост и не е подходящ за жени преди менопауза. Той е само скринингов метод.

Каква е връзката с щитовидната жлеза?

Промяната във функцията на щитовидната жлеза може допълнително да ускори процеса на костна загуба или съответно – малко да го забави. Така че това е от така наречената вторична остеопороза.

Ако заболяването не се диагностицира навреме, какви последствия може да има за здравето на човека?

Най-тежките последици са счупвания при минимална травма, които, особено ако са на бедрената шийка, могат да инвалидизират човека и стават една от сериозните причини за смърт в напреднала възраст. Така че профилактиката и навременната диагностика на остеопорозата дават възможност да се минимализират тежките фрактури в годините и инвалидизирането и да намалят смъртността при хората.

Какви са последните научни постижения в лечението на остеопорозата?

За съжаление в областта на остеопорозата новостите не са много. Основните медикаменти, с които работим, са от почти 20 години. Новият медикамент, който се очаква на пазара у нас, е свързан с по-голям брой фрактури, тоест прилага се при определена малка група хора. Но някакво революционно откритие в областта на остеопорозата няма. Наличните на пазара медикаменти са с много добър терапевтичен ефект, ако се прилагат навреме, компетентно и с адекватна продължителност.

Народната медицина помага ли в борбата с остеопорозата?

Категорично не. Защото остеопорозата е свързана с един постоянен процес на костно разграждане и изграждане, на костно ремоделиране. Това са процеси, които няма как народната медицина да повлияе.

А балнеолечението?

То няма директен ефект върху костта. Има ефект косвено върху гъвкавостта на ставите и здравината на мускулатурата. Балнеолечението косвено би помогнало на един индивид да бъде по-стабилен и да се движи добре, но директно върху костната плътност не влияе.

Каква хранителна диета трябва да спазват хората с остеопороза?

Трябва да имат по-голям калциев и витамин D внос – било от храна или медикамент. Да консумират повече млечни продукти и риба. Млякото е сериозен източник, особено киселото мляко, на добро съотношение калций, фосфор, плюс белтък, който също е необходим за добрата обмяна на костта. След менопаузата и с напредване на възрастта нуждата от калций е както при децата – много по-голяма.

Какви са рисковете за човек с остеопороза, ако се наложи да му бъде направена операция за смяна на тазобедрена или колянна става?

Хората с остеопороза доста често чупят тазобедрени стави и тогава се налага такава интервенция. По принцип колкото по-здрава е една кост, по-добре би паснала на механичното натоварване, което дава протезата. Но няма рестрикция да се правят такива имплантации на стави, свързани с остеопорозата. Разбира се, по-добре би било да е по-здрава костта. Но така или иначе интервенциите много пъти се налагат точно при остеопорозните счупвания. Затова  би трябвало профилактично да се грижим за доброто си костно здраве. А хората, които са сменили става заради остеопорозно счупване, след операцията е много важно да проведат един добър курс на лечение. Защото смяната на ставата е само механична корекция за момента. Но такива пациенти трябва да си гарантират едно добро костно здраве по отношение на другите стави, изобщо на костите, на зарастването.

Вие каква профилактика препоръчвате?

Тя трябва да започне от ранна детска възраст, тоест да инвестираме в костното здраве още от най-ранна възраст. А за съжаление днес нашите деца почти не тичат навън, много малко от тях спортуват. Затлъстяването и обездвижването не се отразяват добре на костите. Важно е да има добро хранене. Да се избягват вредни навици като тютюнопушенето например. Хората с рискови фактори трябва да бъдат скринирани и да се вземат мерки навреме. Да се проследява костната плътност. Да се провежда адекватно и достатъчно дълго лечение. Защото за съжаление много пациенти се лекуват съвсем кратко време. А за да има ефект една терапия, трябва да бъде първо с подходящия препарат и второ – да е с достатъчна продължителност, за да даде качество на костта, което е целта на лечението. При хора с установена остеопороза, освен калций и витамин D внос е много важно да има така наречената профилактика на паданията – да се избягва ходенето по хлъзгави терени, влизане в банята с неподходящи джапанки (защото огромна част от жените чупят кост в банята). Тези неща на пръв поглед изглеждат дребнави, но са предпоставка за по-голям риск от падане. Желателно е да няма грубо натоварване на гръбнака, вдигане на тежести и екстензивно огъване напред-назад. Спортуването в умерена степен също е полезно.

Екатерина Димитрова

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*