Д-р Светла Иванова: ПРИ ВЛАГАЛИЩНИ ИНФЕКЦИИ НЕ БИВА ДА ИЗБЪРЗВАТЕ С АНТИБИОТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ

Снимка: Екатерина Димитрова

Д-р Светла Иванова е акушер-гинеколог с 34-годишна практика. В момента работи във ВМА – София и в МЦ „Вера Санте“.

Какви са предразполагащите фактори за чести влагалищни инфекции?

Сексуалните контакти без предпазни средства, през летния сезон редовните посещения на водни басейни. Плажувайки, много често жените не си сменят банските и дълго време стоят с мокри бански, което е предпоставка за инфекция в пикочо-половата система и дискомфорт. Плуването в морето, когато контролът на водата е занижен, а наблизо се изливат отходни води или има отпадни води от отглеждане на домашни животни също е предразполагащ фактор. При посещение на градска минерална баня или физиотерапевтични процедури, ако помещенията не са добре дезинфекцирани, също може да се получи инфекция. Затова жените не бива да сядат върху голи повърхности, а винаги да поставят хавлия отдолу.

Какви са симптомите?

Предимно дразнене и дискомфорт на външните полови органи, често уриниране с парене и болка.

Какви влагалищни инфекции има?

Най-често се срещат различни видове кандидоза и сексуално-трансмисивни инфекции. В летния сезон говорим по-скоро за цистити, свързани не само със съпътстващи ги гинекологични заболявания, а и с възможност за замърсяване на уретрата. В същото време простудният фактор (например използването на климатици в жегите) също може да бъде причина за циститни оплаквания.

Как се поставя диагнозата?

По клиничните симптоми. Снема се анамнеза въз основа на лабораторни изследвания на кръв и урина и влагалищен секрет. Много често започнат ли оплакванията, пациентите започват лечение с антибиотик, без да са правени изследвания, което не е правилно. Без да се е консултирала с гинеколог, жената не бива да прибягва до самолечение.

Има ли разлика в протичането на инфекцията, ако жената е в репродуктивна възраст или менопауза?

Не. Това е въпрос на имунна система. Разликата в протичането в клиничната симптоматика е свързана по-скоро с вида инфекция, с причинителя, а не толкова с възрастта. При жените в менопауза може да има такава симптоматика, без да е налице инфекция. Просто свързаната с влагалището сухота се обостря след сексуален контакт. Например т. нар. рецидивиращ цистит след секс, когато не се ползват лубриканти, а има нужда от такива, може да провокира инфекция. Тоест механичното триене по време на сексуалното общуване, когато няма достатъчно овлажняване, става причина за това дразнене и усещане за дискомфорт.

Коя е най-коварната инфекция?

Нелекуваната инфекция. Когато не е открит причинителят и проблемът се лекува симптоматично. Например започва се с антибиотик, след няколко дни (на втория, третия ден) се получава някакво облекчение на симптоматиката и терапията спира, защото временно нещата затихват. Но при следващ сексуален контакт или следващо влизане в басейн оплакванията се връщат отново.

Какви усложнения могат да се получат, ако жената неглижира проблема?

Инфекцията може да се качи нагоре и да увреди бъбреците. Често при рецидивиращи инфекции, когато пациентката е по-настоятелна и направи стандартно изследване на урина или обикновена посявка и няма бактериален растеж, при по-подробни изследвания може да се окаже, че става въпрос за микоплазми или уреаплазми, които в началото продължително време протичат безсимптомно, после – с рецидивиращи краткотрайни уроинфекции, които със симптоматична терапия заглъхват и отново се обаждат. По-късно стават трудни за лечение. Затова е желателно на пациентката да се пусне влагалищен секрет, цервикален секрет и изследване на урина. Никога само едното изследване.

Какво е лечението?

Лечението е според резултатите от направените изследвания. Може да бъде антибиотично, ако имаме бактериална инфекция, противогъбично, ако е налице кандидоза и само симптоматично, ако е установено, че причината примерно е влагалищната сухота. Препоръчително е жените, които страдат от рецидивиращи цистити, да вземат по две таблетки цистостоп рапид или уринал акут непосредствено преди сексуалния контакт, за да предотвратят появата на тези неприятни симптоми. Ако въпреки това се получи дискомфорт и дразнене, вече се налага да се направят изследвания.

Какво представлява посткоиталният цистит?

Всичко това, което си говорихме досега. Пациентката е в добро здраве, но след сексуален контакт започва дразнене, дискомфорт, често уриниране (по няколко капки) с болка. В повечето случаи може да няма изолирани причинители, а да е свързано със сухотата. Защото между влагалището и пикочния мехур при жената има няколко сантиметра съединителна тъкан, която може да бъде малка преграда и не е в състояние да изолира и да предотврати дразненето. Може да бъде съпътствано и с наличие на бактериална инфекция, тъй като в менопаузата, особено жените, които вече чувстват липсата на хормони, усещат тази сухота.

Защо при диабетичките рискът от развитие на цистит е по-висок?

Заради високите нива на кръвната захар те имат предразположеност към рецидивиращи кандидози. Тоест създават се по-благоприятни условие за размножаване на гъбите.

По-време на раждане може ли да се получи влагалищна инфекция.

Не. В родилните зали обстановката е стерилна. Но по време на бременност заради промененото Ph и хормоналната преустройка, свързана с бременността, почти две трети от бременните жени страдат от кандидоза в различни периоди от бременността.

Кои са доказаните превантивни мерки срещу влагалищни инфекции?

Добра хигиена, с подходящи измивни препарати, които са медицинска козметика и клинично са изпитани. Жената трябва да има добра сексуална култура по отношение на партньора, предпазването от инфекции и т.н. Желателно е да се избягват случайни връзки. При постоянни партньори в една връзка двамата трябва да имат доверие помежду си и когато единият приема медикаменти или са налице някакви оплаквания, би следвало да предупреди другия за проблема.

Екатерина Димитрова

За контакт с д-р Светла Иванова – 0888901853 и 0888008913

Четете още – интервю с д-р Светла Иванова за планираното забременяване

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*