СЪЗДАДЕН Е БИОРЕАКТОР НА БАЗАТА НА БЪБРЕЧНИ КЛЕТКИ, КОЙТО МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ ДИАЛИЗАТА

Учени от САЩ създадоха „изкуствен бъбрек“ – биореактор, базиран на бъбречни клетки, който може да изпълнява някои от ключовите функции на този орган. Такива устройства могат да позволят на хората с бъбречна недостатъчност да се откажат от диализа, съобщават от пресслужбата на Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF), предаде ТАСС. Статия с подробности от изследването е публикувана в списание Nature Communications.

Биореакторът успешно е въведен в тялото на прасета без отхвърляне на имунната система. Целта на нашите експерименти се състоеше в това безопасно да възпроизведем ключовите функции на бъбреците. Създадените от нас биоизкуствени бъбреци ще повишат ефективността на лечението на болести на отделителната система, а също и ще направят тези процедури много по-комфортни и поносими за пациентите, пояснява проф. Шуво Рой от UCSF.

Изследователите вече няколко години работят над създаването на алтернативни системи на диализата, които се използват за пречистване на кръвта от излишни вещества, вода и токсини при хора с нарушена бъбречна функция. Неотдавна учените успяха да използват клетъчни култури от бъбречни тубули, за да подобрят състоянието на болни, които тежко понасят свързването им с диализна машина.

Този успех кара учените да мислят, че същите тези клетки могат да се използват за създаване на изолиран от имунната система биореактор, който би изпълнявал бъбречната функция директно в организма. За това изследователите са създали силиконова обвивка, която изолира изкуственото подобие на бъбрек от останалата част на тялото, напълнили са я с клетки от бъбречни тубули и са я имплантирали в телата на няколко животни.

Последващите наблюдения показват, че биореакторът успешно се „свързва“ с кръвоносната и отделителната система на животните и започва да филтрира кръвта, без да предизвиква реакция на отхвърляне повече от седмица след имплантирането. Според изследователите това отваря пътя за по-дълги тестове на биореактора върху животни, а впоследствие и за клинични изпитвания с доброволци.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*