НАХОДКИ В РИБАТА ЗЕБРА ДАВАТ НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩО ЛЕЧЕНИЕ НА УВРЕЖДАНЕ НА ГРЪБНАЧНИЯ МОЗЪК

Рибките зебра имат забележителна способност да лекуват гръбначния си мозък след нараняване. Сега изследователи от Karolinska Institutet разкриха важен механизъм зад този феномен – нещо, което може да има значение за лечението на увреждане на гръбначния мозък при хората, съобщиха от института.

В ново проучване, публикувано в Nature Communications, изследователите показват, че нервните клетки на възрастни рибки зебра веднага започват да си сътрудничат след нараняване на гръбначния мозък, което поддържа клетките живи и стимулира процеса на оздравяване.

Успяхме да покажем, че нервните клетки образуват малки канали, наречени празнини. Каналите създават пряка връзка между нервните клетки и позволяват обмена на важни биохимични молекули, което позволява на клетките да комуникират и да се защитават една друга, обяснява Константинос Ампатзис – изследовател в отдела по неврология на института, който ръководи изследването.

Сега изследователите ще отидат по-далеч и ще проучат по-подробно механизмите зад защитната стратегия на рибката зебра. Надеждата е, че знанието ще доведе до нови стратегии за лечение на увреждане на гръбначния мозък при хора.

Травмите на гръбначния стълб причиняват големи страдания на болните и техните близки. Представете си, ако можем да накараме човешките неврони да приемат същата стратегия за оцеляване и да се държат като клетки на зебра след нараняване. Това може да бъде ключът към разработването на нови ефективни лечения, казва Константинос Ампатзис.

Проучването е финансирано основно от Шведския съвет за научни изследвания, StratNeuro, Hjärnfonden, фондация Olle Engkvist и Karolinska Institutet. Изследователите твърдят, че няма конфликт на интереси.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*