Проф. Мария Стаевска: 40 ПРОЦЕНТА ОТ СЛУЧАИТЕ НА СЕННА ХРЕМА ПРЕМИНАВАТ В АСТМА

Снимка: УМБАЛ "Александровска"

Проф. Мария Стаевска е началник на клиниката по алергология и астма в УМБАЛ „Александровска“ – София. Специалист е по вътрешни болести и алергология. От 2019 година е председател на Българското дружество по алергология. Има над 150 научни публикации. Специализирала е в Париж и Безансон (Франция) и в Лодз (Полша).

Кои са най-честите алергии, характерни за лятото?

Сенните полинози или сенните хреми. Тази година заради много дъждове се активира брезовият поленов сезон (през април – май). А с оправянето на времето започват много рязко да се увеличават оплакванията на пациентите, които са алергични към тревни полени.

Сред другите алергии, характерни за лятото, са плевелните алергии. В края на юли – август цъфти пелинът, а в края на август – септември амброзията. Така че лятото е пълно с полинация на растения, а оттам и хората (около 20 процента), които страдат от полинози или сенни хреми. А 40 процента от случаите на сенна хрема преминават в астма.

Какви хора са предразположени към алергии?

Атопиците. Това са хора, които са склонни да правят IG отговор, тоест те генетично са предразположени да развият алергичен отговор към нещо – полени, домашен прах, кучета, котки и др.

Какви изследвания се правят, за да се диагностицира алергията?

Най-разпространеното изследване са кожните проби. То е и най-достъпно, защото е по-евтино. Това е основното изследване, което ни показва към какво е алергичен пациентът. Примерно, ако той има оплаквания през месец юни, ние предполагаме, че е алергичен към треви. Тестуваме го с инхалаторни алергени и обикновено тази алергия се потвърждава.

Кои от летните алергии са най-опасни?

Може би най-опасни са инсект алергиите, тоест ужилванията от насекоми – оса, пчела, стършел. В САЩ има и огнени мравки, но у нас все още не се срещат. Ако човек е алергичен, при ужилване може да получи аналафиктичен шок и да се стигне до смъртен изход.

Каква трябва да е първата реакция на пострадалия или близките му при такова ужилване?

Веднага да се направи адреналин. При оток на ларинкса пострадалият се поставя в легнало положение и трябва да му се вдигнат краката нагоре, защото в такива случаи има рязко спадане на кръвното налягане. Ако се налага, се извършва и дишане уста в уста. Но рядко такива пациенти изневиделица получават вече тежък аналафиктичен шок. Обикновено те са били сенсибилизирани доста време преди това. Много често са имали някаква по-лека реакция предишен път, примерно по-голяма локална реакция на мястото на ужилването – дифузен обрив, сърбящ уртикариален обрив. И ако това се случва, хората трябва да се консултират с алерголог, защото следващата реакция вече може да е и шок. Такива пациенти трябва да носят със себе си автоинжектор с адреналин, за да се инжектират при ужилване. Защото това може да спаси живот. Инжекцията се прави мускулно през дрехите. Адреналинът веднага вдига кръвното налягане, стимулира сърцето, спира това изтичане на течност и изпразване на съдовете. Почти действа като антидот и до 10 – 15 минути нещата тръгват на обратно. На някои пациенти се налага след 15 минути да се сложи втора доза, но много често само първата разрешава проблема.

В България до някаква степен е налице неразбиране за ролята на адреналина. Понякога дори лекари и фелдшери правят урбазон вместо адреналин. Важно е да се знае, че урбазонът има значение по-скоро за къснофазовата алергична реакция – вече към шестия час, но няма особено действие в момента на първото тежко състояние. Не бива да се подценява адреналинът.

При ужилване има ли значение кръвната група на този, който е ужилен?

Не съм срещала такава научна информация. Не мисля, че има някакво особено значение.

Стресът може ли да се отрази на дадена алергия?

Стресът се отразява на всяка хронична болест. Ако имате високо кръвно и сте стресиран, ще вдигнете кръвното. Ако имате алергия и оттам – бронхиална астма, ще се влоши астмата. В случаи примерно при наши пациенти с хронична уртикария стресът е водещ екзацербиращ фактор. Той е причина и за по-тежко протичане на шокови състояния. Но стресът би могъл да влоши всяка болест, не само алергия.

Понеже сме в сезона на лятото, бихте ли казали каква е разликата между слънчевата алергия и обикновеното изгаряне!

Под слънчева алергия чисто медицински имаме предвид слънчева уртикария. Това е физикална уртикария, която се предизвиква от слънчевите лъчи. Други физикални уртикарии са от студ, от топлина, при изпотяване се наблюдава холинергична уртикария. Така че групата на физикалните уртикарии е голяма, но слънчевата е изключително рядка (от uv лъчи се получават уртикариални обриви).

Искам да отбележа, че уртикарията от топло през лятото е по-зле. А по отношение на студовата уртикария трябва да се има предвид, когато човек е в контакт със студени повърхности, например студена вода. Изключително опасно е, ако къпещият се има такъв проблем, да влиза в студени водоеми – язовири, езера, където водата е много студена и бързо става все по-студена. Ако цялото тяло се потопи в такава вода, се освобождава хистамин и тогава пак рязко пада кръвното налягане, както вече споменах при инсект алергииге. Тогава човек бързо губи съзнание и може да се удави.

Друга по-разпространена слънчева алергия е полиморфната светлинна ерупция. При нея при по-масивно излагане на слънце се появяват обриви с различна форма. Те са сърбящи и обикновено се показват в първия ден, когато човек е отишъл на море. Този обрив не изчезва бързо и понякога се налага лечение с локални кортикостероиди плюс антихистамини. Затова е желателно преди отиване на море да се направят малко слънчеви бани.

А при изгаряне кожата е зачервена, топла, болезнена. Може да се повиши и температурата.

След COVID – 19 наблюдава ли се увеличаване на случаите на алергии?

Не мога да кажа, че има някаква пряка връзка. Като всяка вирусна инфекция и ковидът може да влоши хода примерно на една хронична уртикария. В клиниката ни по алергология имахме случаи на влошаване на хода на уртикарията, при пациенти, които са се разболели от COVID – 19.

Какви са последните новости в лечението на алергиите?

Клиниката ни по алергология е част от т. нар. ACARE – мрежа за експертни центрове, посветени на ангиоедема. Наследственият ангиоедем има невероятен бум от ново лечение. Това е една животозастрашаваща болест, която може да протече с отоци на ларинкса до степен, че да доведе до задушаване. За съжаление имаме и такива случаи. По-рано половината от пациентите с ларингиален оток умираха. Сега вече разполагаме с нови лекарства, прилага се профилактична терапия, тоест пациентът спира да получава пристъпи и животът му се нормализира.

Другата нова иновативна терапия е в контекста на тежката астма. Под тежка астма се разбира такава, при която, въпреки лечението, се налага да се приема системен кортикостероид, което е много неприятно, защото уврежда здравето на болния. А сега, прилагайки тази нова терапия на пациентите, те се връщат към нормалния си начин на живот.

Какъв съвет ще дадете на хората, предразположени към алергии?

Ако има алергия в семейството, е много важно да се избягва тютюнопушенето, още когато се роди детето. Това е един от факторите, който може да доведе до увеличаване риска от развитие на астма. Желателно е кърменето на детето да е поне шест месеца. А въвеждането на фъстъци при захранване на бебето да става към четвъртия или петия месец. Не бива да се дават безсмислено антибиотици, защото променят микробиома. Отглеждането на децата във ферма, сред животни, сред техните изпражнения също подобряват микробиома. Ако в къщата има куче (особено за децата в градовете), това обогатява микробиома на дома.

Прекалената стерилност, която е доста характерна за съвременния начин на живот, до голяма степен е в основата на алергичните проблеми. Не бива майките да се ужасяват, ако детето е лапнало нещо от земята. Трябва да се замислим как са живели предците ни, защото това е по-нормалният начин за развитие на нашия микробиом.

Екатерина Димитрова

 

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*