МЕСЕЦ ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА РАК НА ГЪРДАТА В УМБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“

За пореден път УМБАЛ „Лозенец“ ще отбележи Световния месец за борба с рака на гърдата с безплатни профилактични прегледи в Медицински център „Лозенец“ (ДКЦ), а на 14-ти октомври медицински екип на лечебното заведение ще преглежда безплатно пациентки в гр. Долна баня, съобщиха от лечебното заведение. Тази година кампанията е под надслов: „Открий го! Излекувай го! Пребори го!“

Безплатните профилактични прегледи в УМБАЛ „Лозенец“ ще бъдат извършвани в медицинския център, ул. „Козяк“, № 1, всеки четвъртък на м. октомври (05.10; 12.10; 19.10 и 26.10), в интервала от 13:30 до 18:00 ч., в ехографския кабинет (ет. 1), след предварително записване.

При възможност явилите се на преглед да представят медицинска документация и предходни образни изследвания на гърда за сравнение.

Заявките за прегледите ще се осъществяват през контактната форма на сайта на Университетска болница „Лозенец“ или на тел. 02/ 96 07 682.

Висококвалифицираните ни рентгенолози от отделението по образна диагностика ще извършват ехография на млечна жлеза, а доказаният специалист от клиниката по хирургия д-р Драгомир Дарданов ще консултира пациентките.

Ракът на гърдата е най-често диагностицираното злокачествено заболяване сред жените по света и е основна причина за смърт от онкологични заболявания при жените.

По статистически данни може да се предвиди, че една от всеки 8 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата по време на живота си.

До края на 2025 г. в света 2,5 милиона жени ще загинат от рак на гърдата.

На всеки 50 секунди някъде по света умира жена с рак на гърдата.

По данни от 2022 г. 68% от лекуваните пациенти с рак на гърдата в България са били диагностицирани във втори и трети стадий и само 12% – в първи стадий.

72,8% е петгодишната релативна преживяемост от рак на гърдата в България. Тя е с 11,1% по-ниска от средната за Европа (83,9%).

Преживяемостта е много висока след лечение при началните стадии. Лекарите са категорични, че за да се намали смъртността от рак на гърдата, е нужна ранна диагностика и комплексно лечение.

Напиши първи коментар

Коментари

Your email address will not be published.


*